"Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.” (I Corinteni 13, 1-13)

Vinuri care insotesc preparatele culinare din peşte

Dupa cum se stie, pestele este intotdeauna insotit de un vin alb, traditie care dateaza inca din epoca romana. Aceasta regula este respectata, dar sunt anumite persoane, care, in ultimul timp, prefera un vin rozat sau unul rosu tanar si usor alaturi de ciorbele de peste. Trebuie sa se tina cont de diferenta dintre pestii de mare si cei de apa dulce. Cei de mare care au un gust mai pronuntat, cer un vin mai vechi si cu o gradatie alcoolica mai ridicata, pe cand cei de apa dulce cer un vin alb mai lejer si parfumat.
Molustele si crustaceii care au un gust delicat se potrivesc cu vinurile usoare si seci sau cu un vin spumos putin acidulat. Homarul pregatit la abur se potriveste bine cu un vin alb usor si aromat. Pestele fiert sau insotit de un sos lejer cere un vin alb tanar, sec si cu gradatie alcoolica mica. Cu pestele la cuptor se potriveste un vin alb lejer, sec si cu o gradatie alcoolica mai ridicata. Cu pestele fript se potriveste un vin alb sec vechi cu o gradatie alcoolica ridicata. In anumite regiuni ale Italiei, de exemplu in Piemonte, unde locuiesc eu, pestele poate fi insotit si de un vin rosu de calitate (avand in vedere ca este o zona renumita pentru vinurile rosii de calitate). Cu ciorba de peste si cu pestele insotit de sosuri aromate si picante se potriveste un vin alb cu o gradatie alcoolica ridicata, un vin rozat sau un vin rosu foarte lejer. Pestele gras, cum ar fi tiparul sau anghila, se potriveste bine cu un vin rosu lejer.
Va enumar cateva vinuri din diferite zone ale Italiei care se potrivesc cu preparatele din peste:
Vinuri rosii, dar usoare: Langhe Dolcetto Novis Rosso; Solingo Rosso; Minuetto Rosso; Grignolino d’ Asti – din Piemonte…
Vinuri albe: Roero Arneis; Piemonte Chardonnay; Gavi; Solingo Bianco; Rabesco; Minuetto Bianco; Cortese Alto Monferrato- din Piemonte.
Colli Orientali del Friuli (Sauvignon); Ribolla Gialla delle Venezie- din Friuli- Venezia Giulia.
Vin alb: Sicilia Chardonnay- produs in Sicilia
Veneto Pinot Grigio; Piné-Pinò; Gambellara Classico- din Veneto
Vinuri spumoase :
Metodo Classico Tradizionale Rosé (Nebbiolo)- din Piemonte
Franciacorta Brut- din Lombardia
Urmeaza sa va prezint vinurile care insotesc branzeturile… Acestea se servesc de obicei la sfarsit, dupa felul doi si nu la inceput, la aperitiv ca in Romania.
Pe curand…

Comments on: "Vinurile care insotesc preparatele culinare din peşte- recomandări de la Adriana D." (1)

  1. Mulţumim frumos, Adriana, pentru toate articolele tale bine documentate şi interesante!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: