"Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.” (I Corinteni 13, 1-13)

In acest articol va prezint vinurile care insotesc felul intai de mancare. Vinurile se aleg in functie de tipurile de ingrediente din care sunt compuse mancarurile de la felul intai. Daca sosul de la paste este pe baza de peşte se alege un vin alb sec usor si aromat sau un vin spumos; daca e un sos de carne, se alege un vin rosu lejer; daca sosul este pe baza de carne de vânat se alege un vin mai consistent, mai paternic; cu sosurile de legume si zarzavaturi se alege un vin alb tânar si usor sau unul rozat cu o gradaţie alcoolica mai puternica. Pentru supe cu paste, orez sau zarzavaturi se aleg vinuri albe usoare si nu foarte alcoolice. In schimb cu ciorbele de legume si paste (ex.: ciorba de fasole cu paste) se aleg vinuri rozate sau rosii mai usoare. Este important sa fie servite la o temperatura mai joasă decât cea a camerei, dar nu foarte reci.

FELUL INTAI

Vinurile potrivite ar fi:

Vinuri albe: Roero Arneis (13,5 % vol); Piemonte Chardonnay (12 % vol); Erbaluce di Caluso (12,5 % vol); Solingo Bianco (11 % vol); Rabesco (11 % vol); Minuetto Bianco (11,5 % vol)-pentru sosul pe baza de peşte; Cortese Alto Monferrato (11,5 % vol)-pentru sosul pe baza de peşte; Metodo Classico Tradizionale(Chardonnay si Pinot negru- 12 % vol)- vin spumos. Vin rosat : Metodo Classico Tradizionale Rosé (Nebbiolo- 12,5 % vol)-vin spumos. Vinuri rosii: Nebbiolo d’Alba (12,5 % vol); Diano D’Alba (12,5 % vol); Dolcetto d’Alba (12,5 % vol); Dogliani (12,5 % vol); Grignolino d’Asti (12 % vol); Freisa d’Asti (12,5 % vol); Minuetto Rosso (11,5 % vol); Solingo Rosso (11,5 % vol); Rosso Ramassì (10,5 % vol); Langhe Dolcetto Novis Rosso ( 12,5 % vol). Aceste vinuri se produc in nordul italiei, in zona Piemonte.
Vinuri albe : Colli Orientali del Friuli (sauvignon- 13 % vol)- cu sosurile pe baza de peşte. Vin rosat: Rosato delle Venezie (12,5 % vol)- cu sosurile pe baza de peşte. Vinuri rosii: Refosco dal Peduncolo Rosso (12,5 % vol). Sunt produse in regiunea Friuli-Venezia Giulia.
Vinuri albe: Veneto Pinot Grigio (12 % vol)- pentru sosurile pe baza de peşte; Piné-Pinò (10,5 % vol); Gambellara Classico (12 % vol)- cu sosurile pe baza de peşte; ; Glera dei Colli Trevigiani-Trevilium (11 % vol). Acestea sunt produse in regiunea Veneto.
Vin alb: Sicilia Chardonnay- indicat pentru sosurile pe baza de peşte. Vin rosu: Nero d’Avola (12,5 % vol)- potrivit pentru sosurile de carne. Acestea sunt produse in Sicilia.
Vin alb : Franciacorta Brut (12,5 % vol)- vin spumos. Vin rosu: Oltrepò Pavese Bonarda (12 % vol). Sunt produse in regiunea Lombardia.
Vin rosu : Emilio (11 % vol). Este produs in regiunea Emilia-Romagna, spre nordul italiei.

Simt nevoia sa fac cateva precizari: -prin “paste” se intelege: macaroane de toate tipurile, spaghete, tăiţei, foi de tăiţei de diferite mărimi si forme.
-peştele poate fi proaspăt sau in conservă

Urmeaza vinurile care insotesc felul doi……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: