"Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.” (I Corinteni 13, 1-13)

O prezentare a vinurilor Italiei- de la Adriana D.

Dragi cititori, locuind intr-o zona a Italiei faimoasa pentru productia de vinuri, recunoscuta si apreciata in toate partile lumii, va fac o scurta prezentare a vinurilor Italiei, si pentru ca este o rubrica de bucatarie, vi le prezint alaturi de produsele culinare cu care se imbina fiecare soi de vin. Vinurile albe se servesc reci, iar cele rosii la temperatura camerei.
APERITIVUL
Prin aperitiv, aici, se intelege “un pahar inainte de mancare”, pentru a stimula pofta de mancare. Acesta nu va fi niciodata un pahar de tarie, este un pahar de vin sau un vin spumos. Este indicat un vin alb sec, tanar si lejer, un vin alb vechi sau un vin rozat. Acestea trebuie servite reci, de la frigider. De asemenea se poate consuma un pahar de vin spumos. Vinul spumos contine o mare cantitate de dioxid de carbon si aciditatea favorizeaza, de fapt, producerea de substante gastrice care stimuleaza pofta de mancare.
Vinurile potrivite ar fi :
Roero Arneis (13,5 % vol)- potrivit si pentru peşte si celelalte feluri de mancare; Piemonte Chardonnay (12% vol)- potrivit si pentru peşte si celelalte feluri de mancare; Solingo Bianco (11 % vol)- indicat pentru toate felurile de mancare; Rabesco (11 % vol)- indicat pentru toate felurile de mancare; Cortese Alto Monferrato (11,5 % vol)- indicat si pentru peşte ; Metodo Classico Tradizionale (Chardonnay si Pinot negru- 12 % vol)- vin spumos-indicat si pentru toate felurile de mancare; Metodo Classico Tradizionale Rosé (Nebbiolo- 12,5 % vol)- vin spumos- poate acompania toate felurile de mancare. Aceste vinuri se produc in nordul italiei, in zona Piemonte- unde locuiesc si eu.
Veneto Pinot Grigio (12 % vol); Piné-Pinò (10,5 % vol)- indicat si pentru celelalte feluri de mancare; Glera dei Colli Trevigiani- Trevilium (11 % vol)-poate insoti toate mancarurile; Floreale Spumante Brut (11, 5% vol)- vin spumos, indicat si pentru sfarsitul mesei; Prosecco DOC Extra Dry (11 % vol)- vin spumos- indicat si pentru sfarsitul mesei. Acestea sunt produse in regiunea Veneto, in partea de nord-est a Italiei.
Franciacorta Brut (12,5 % vol)- vin spumos din regiunea Lombardia, zona centru-nord a Italiei. Poate insoti toate felurile de mancare si poate fi consumat in ocazii speciale.
APERITIVUL
Dupa acest aperitiv urmeaza aperitivul propriu-zis cu mancare. Acesta poate fi insotit de anumite vinuri, pe care le-am enumerat mai sus si care pot insoti toate felurile de mancare sau de alte vinuri in functie de felurile de mancare pe care le contine aperitivul. Sunt indicate vinurile usoare si nu foarte alcoolice. Cu aperitivele delicate si pe baza de peste sunt indicate vinurile albe seci si parfumate (chiar si vinul spumos). Cu salamurile si aperitivele tradiţionale fiecarei zone sunt indicate vinurile rozate sau chiar rosii tinere.
Vinurile potrivite ar fi :
Vinuri albe: Roero Arneis (13,5 % vol)- potrivit pentru peşte; Piemonte Chardonnay (12% vol)- potrivit pentru peşte; Erbaluce di Caluso (12,5 % vol); Gavi (12 % vol)- indicat si pentru peşte; Solingo Bianco (11 % vol)- indicat si pentru toate felurile de mancare; Rabesco (11 % vol)- indicat cu toate felurile de mancare; Minuetto Bianco (11,5 % vol)- indicat pentru aperitivele reci si pentru peşte; Cortese Alto Monferrato (11,5 % vol)- indicat pentru peşte; Vin rosat : Metodo Classico Tradizionale Rosé (Nebbiolo- 12,5 % vol)- vin spumos. Vinuri rosii: Diano D’Alba (12,5 % vol); Dolcetto d’Alba (12,5 % vol)- indicat alaturi de salamuri; Dogliani (12,5 % vol)- alaturi de salamuri; Grignolino d’Asti (12 % vol); Freisa d’Asti (12,5 % vol); Minuetto Rosso (11,5 % vol); Solingo Rosso (11,5 % vol); Langhe Dolcetto Novis Rosso ( 12,5 % vol)- este un vin care poate insoti toate felurile de mancare si chiar gustarile usoare inafara meselor principale. Aceste vinuri se produc in nordul italiei, in zona Piemonte.
Vinuri albe: Colli Orientali del Friuli (sauvignon- 13 % vol)- indicat alaturi de şunca si peşte; Ribolla Gialla delle Venezie (12,5 % vol)- indicat pentru ciorba de peşte si mancaruri de vara usoare. Vin rosat: Rosato delle Venezie (12,5 % vol)- cu toate aperitivele si peşte. Aceste vinuri se produc in zona de nord-est a Italiei, la granita cu Austria si Slovenia, in regiunea Friuli-Venezia Giulia.
Vinuri albe: Müller Thurgau (12,5 % vol)- indicat cu toate felurile de aperitiv; Gewürztraminer (traminer aromatic-13 % vol)- indicat alaturi de salamuri si branzeturi. Vinuri rosii: Südtirol Lagrein (13 % vol)- alaturi de costiţa afumata,s alamuri si peşte afumat. Acestea sunt produse in regiunea Trentino Alto-Adige- in partea de nord est a italiei, la granita cu Austria.
Vin alb : Franciacorta Brut (12,5 % vol)- vin spumos. Vin rosu: Oltrepò Pavese Bonarda (12 % vol)- insoteste salamurile, dar si alte mancaruri. Sunt produse in regiunea Lombardia.
Vinuri albe: Veneto Pinot Grigio (12 % vol)- alaturi de peşte; Gambellara Classico (12 % vol)- si alaturi de peşte si crustacee; Prosecco Colli Trevigiani (11 % vol)- pentru toate aperitivele si mancaruri de vara usoare; Glera dei Colli Trevigiani-Trevilium (11 % vol). Vinuri rosii: Colli Berici Tai Rosso (12 % vol)-alaturi de salamuri si branzeturi. Acestea sunt produse in regiunea Veneto.
Vin alb: Sicilia Chardonnay- indicat pentru peşte. Acesta e produs in Sicilia.
Vinuri rosii : Emilio (11 % vol)- e indicat cu toate felurile de mancare. Este produs in regiunea Emilia-Romagna, spre nordul italiei.
Vin rosu: Chianti (12,5 % vol). Este produs in regiunea Toscana, partea de centru-vest a italiei.
Urmeaza vinurile care insotesc felul intai….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: