"Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.” (I Corinteni 13, 1-13)

Exemplu de meniu de pranz la restaurant in Italia

Iata-ma din nou alaturi de voi!!!…voi incerca sa va impartasesc anumite traditii culinare din Italia….
In multe retete ati observat ca zic: ”se serveste separat”. Oare de ce??…pentru ca aici, in Italia, nu se obisnuieste sa se puna doua feluri de mancare impreuna pe farfurie, mai ales la restaurant (acasa fiecare se serveste cum vrea si e normal… acasa fiecare e liber de a face cum ii este bine, altfel nu ar fi valabila vorba”simte-te ca acasa!”…).
Si daca tot a venit vorba de restaurant, va descriu un exemplu de meniu la pranz.
Se incepe cu aperitivul. Daca aperitivul este compus din mai multe feluri (de ex. salam, salata de boeuf, sunca, legume si zarzavaturi fripte si impanate, legume fierte, aperitive calde….etc.), ospatarul ti le aduce pe farfurie pe rand (cand ai terminat salamul iti aduce salata, cand ai terminat salata aduce sunca….).
Urmeaza felul intai, care poate fi: supe cu orez sau paste marunte; supe-ciorbe mai groase (ca si ghiveciul de legume); paste cu diferite sosuri; pilaf de orez sau paste la cuptor (ex. lasagne…). De obicei, se serveste intai supa (sau ciorba), pasta, si pe urma aduce si orezul. Portiile sunt mici, tocmai pentru a putea manca cate putin din fiecare fel.
Urmeaza felul doi, care este compus din carne sau peste pregatit in diferite moduri si 2 sau 3 garnituri diferite servite pe platouri puse pe masa. Garniturile se mananca dupa ce s-a terminat de mancat carnea sau impreuna. Garniturile pot fi: cartofi pregatiti in diferite moduri, verdeata-spanac, morcovi fierti sau alte legume fierte, salata verde sau cu rosii.
Dupa aceasta, uneori se serveste un mix de branzeturi cu sau fara diferite gemuri- de pere, de smochine, de struguri….etc. In bucataria italiana se intalneste des combinatia de gusturi dulci cu cele sarate si gusturi sarate insotite de diferite fructe.
Desertul poate fi compus si el din 2 sau 3 feluri de dulciuri, salata de fructe, inghetata sau fructe proaspete.
Urmeaza cafeaua si digestivul (pentru cei care il vor). Digestivul este un paharel de tarie (lichior de lamai,cognac,rachiu…etc.).Se numeste digestiv pentru ca ajuta la digestie. Taria nu se consuma niciodata la inceputul mesei,intotdeauna la sfarsit.
Apropo de salata de fructe, va povestesc o secvenţa comica. I s-a intamplat unei prietene de-a mele, romanca, sosita de putin timp in Italia si care intelegea putin limba italiana, dar nu de-ajuns ca sa raspunda corect. In Italia, salata de fructe se numeste ”macedonia”. Fiind in vizita la o familie italiana a fost intrebata daca vrea macedonia. Ea a raspuns ”nu, Romania”… crezind ca o intreaba de unde este. Dupa putin timp, i se aduce pe masa castronul cu salata de fructe si punandu-i-l in fata, gazda zice ”macedonia”. In acel moment si-a dat seama de gafa pe care a facut-o mai inainte raspunzand ”Romania”…. momentul a ramas proverbial….si uite asa se invata incet, incet o limba straina…
In articolele urmatoare va voi prezenta si bauturile care insotesc diferite produse culinare…..

About these ads

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: